O inwestycji

O inwestycji

Biura nad rzeką – praca tutaj to przyjemność

Budynek przy ulicy Grodzkiej 9, była siedziba Wydziału Farmacji Uniwersytetu Wrocławskiego, stanowi część pierzei zabudowań uniwersyteckich, ciągnących się wzdłuż Odry w północnej części Starego Miasta. Bezpośrednio sąsiaduje z jednymi z najbardziej rozpoznawalnych  obiektów we Wrocławiu – Gmachem Głównym Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Biblioteką Ossolineum. Znajduje się zaledwie 300 m  od Rynku, zaś od pełnych zieleni, odrzańskich wysp dzieli go tylko parę kroków. Obiekt zostanie całkowicie zmodernizowany i wykończony w najwyższym standardzie. Znajdziesz tu wszystkie atuty zabytkowego budynku, jak również niezbędne udogodnienia dedykowane obiektom biurowym m.in. klimatyzację i kontrolę dostępu.

wizualizacje

HISTORIA I ARCHITEKTURA

  • Architektura bogata w detal

    Budynek został zaprojektowany w stylu neorenesansowym przez znakomitego wrocławskiego architekta Theodora Milczewskiego. Jednym z najzdobniejszych fragmentów elewacji jest centralna część fasady północnej z drzwiami stanowiącymi główne wejście do budynku. Obramiono je opaską zwieńczoną klińcowym kluczem  z dekoracją w formie esownicy. Nad drzwiami znajduje się tu dwukondygnacyjna, półkoliście zamknięta arkada z żeliwnymi pilastrami i dużymi oknami pierwszego  i drugiego piętra, zdobiona płaskorzeźbami. Obecnie trwające prace mają na celu między innymi pieczołowitą renowację elewacji tak, aby budynek odzyskał dawny blask i znów stał się ozdobą tej części miasta.
  • Klasyka i nowoczesność

    Przestrzenie biurowe L’UNI swój wyjątkowy charakter zawdzięczają połączniu autentycznych zabytkowych elementów z nowoczesną myślą projektową. Obiekt zostanie całkowicie zmodernizowany i wykończony w najwyższym standardzie. Znajdziesz tu wszystkie atuty zabytkowego budynku, takie jak wysokie pomieszczenia, duże okna, szlachetne materiały, ale również wszystkie niezbędne udogodnienia dedykowane obiektom biurowym – klimatyzację, czy kontrolę dostępu. Realizowany obecnie projekt zakłada budowę dachu szklanego – dzięki temu ostatnia kondygnacja będzie w pełni funkcjonalna, a znajdujące się na niej pomieszczenia będą miały doskonały widok na rzekę i Wyspę Słodową. Jednocześnie utrzymana zostanie pierwotna proporcja bryły budynku.
  • Unikalne wnętrza

    Reprezentacyjne wejście główne od zawsze znajdowało się przy ulicy Grodzkiej. Prowadziło ono do przedsionka, a następnie kilkoma stopniami schodów do westybulu, wspartego na czterech przyściennych, kanelowanych kolumnach toskańskich. Na parterze westybul otwierał się całą szerokością na obszerną klatkę schodową wpisaną w półokrągły ryzalit. Obecnie stanowi ona najbardziej efektowne wnętrze budynku, z wachlarzowymi schodami i zakończoną półkoliście duszą łączącą wszystkie pełne kondygnacje budynku.

Architektura bogata w detal

Budynek został zaprojektowany w stylu neorenesansowym przez znakomitego
wrocławskiego architekta Theodora Milczewskiego. Jednym z najzdobniejszych fragmentów elewacji jest centralna część fasady północnej z drzwiami stanowiącymi główne wejście do budynku. Obramiono je opaską zwieńczoną klińcowym kluczem z dekoracją w formie esownicy. Nad drzwiami znajduje się tu dwukondygnacyjna, półkoliście zamknięta arkada z żeliwnymi pilastrami i dużymi oknami pierwszego i drugiego piętra, zdobiona płaskorzeźbami. Obecnie trwające prace mają na celu między innymi pieczołowitą renowację elewacji tak, aby budynek odzyskał dawny blask
i znów stał się ozdobą tej części miasta.

Klasyka i nowoczesność

Przestrzenie biurowe L’UNI swój wyjątkowy charakter zawdzięczają połączniu autentycznych zabytkowych elementów z nowoczesną myślą projektową. Obiekt zostanie całkowicie zmodernizowany i wykończony w najwyższym standardzie. Znajdziesz tu wszystkie atuty zabytkowego budynku, takie jak wysokie pomieszczenia, duże okna, szlachetne materiały, ale również wszystkie niezbędne udogodnienia dedykowane obiektom biurowym – klimatyzację, czy kontrolę dostępu. Realizowany obecnie projekt zakłada budowę dachu szklanego – dzięki temu ostatnia kondygnacja będzie w pełni funkcjonalna, a znajdujące się na niej pomieszczenia będą miały doskonały widok na rzekę i Wyspę Słodową. Jednocześnie utrzymana zostanie pierwotna proporcja bryły budynku.

Unikalne wnętrza

Reprezentacyjne wejście główne od zawsze znajdowało się przy ulicy Grodzkiej. Prowadziło ono
do przedsionka, a następnie kilkoma stopniami schodów do westybulu, wspartego na czterech przyściennych, kanelowanych kolumnach toskańskich. Na parterze westybul otwierał się całą szerokością na obszerną klatkę schodową wpisaną w półokrągły ryzalit. Obecnie stanowi ona najbardziej efektowne wnętrze budynku, z wachlarzowymi schodami i zakończoną półkoliście duszą łączącą wszystkie pełne kondygnacje budynku.

wnętrza

Partnerzy

Partnerzy L’UNI

Zarówno proces renowacji budynku, jak i projekt wnętrz jest realizowany przez prestiżową Pracownię architektoniczną Maćków. Projektem zarządza firma doradcza JP Weber. Nadzór inwestorski nad L’UNI pełni firma Prime Project. Generalnym wykonawcą prac jest firma “Oz-Bud” Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe, a komercjalizację odpowiada Knight Frank, pełniący funkcję agenta wyłącznego.
Zarządzanie projektem
Projekt
Nadzór inwestorski
Generalny wykonawca
Strona internetowa: Proformat